2012. június 28., csütörtök

Emlékeim ( részlet)

Ahogy telnek az évek, az ember egyre többet emlékezik, újra és újra átgondol régi emlékeket, sok mindent megbán, és ahogy egyre bölcsebb, tapasztaltabb lesz, már azt is tudja mit kellett volna másképp csinálnia.
Mostanában sokat gondolok a gyerekkoromra, az én drága nagyszüleimre, a kertre, a régi tornácos házra a zsalugáteres ablakokkal, a tornác végére, ahol tavasszal nyíltak a lila orgonák, és ahová gyerekkoromban oly sokszor elbújtam az orgonák dús lombja mögé álmodozni, vagy éppen hallgatni az esőcseppeket. Ha orgona illatot érzek, még ma is az az érzés kerít hatalmába.
Az óriási nagy gyümölcsös kert,  tele volt gyümölcsfákkal a  közepén végig egres bokrokkal, a kerítésnél rengeteg, sűrű málnabokrokkal. A kert közepén almafa, amin nyár elején mindig óriási aranyszínű  almák teremtek, és amit nagyapám mindig a kalapjában kínált nekünk. A kert négy sarkában égig érő körtefák, amit még a dédnagyapám ültetett, egyik közülük mézes körtét termett. Ezen kívül még több meggyfa, szilvafa és almafa volt a kertben.
Az egész kertben sejtelmes fények voltak, a kert legvége olyan messze volt, hogy féltem egyedül hátra menni. A térdig érő selymes fű simogatta a lábszáram és valami földöntúli fény ragyogott mindenhol. A csendet szinte tapintani lehetett, csak egy-egy kotkodácsolás, szekérzörgés vagy a déli harangszó zavarta meg. Erre a kertre én úgy emlékszem mint egy gyönyörű, titokzatos, elvarázsolt helyre.

Gyerekkorom pár évét Székelyföldön, a nagyszüleimnél töltöttem, a húgommal és az öcsémmel együtt.  A szüleim nagyon hiányoztak, de gyakran meglátogattak. Amikor elmentek mindig megszöktek előlünk, gondolom azért, hogy ne sírjunk utánuk vagy inkább, hogy ők ne lássanak sírni minket.
A tél székelyföldön mindig nagyon hideg volt, gyakori volt a mínusz harminc fok is. Óriási volt a hó, csillogott a szikrázó napsütésben, és mi ahogy vettük a levegőt, az orrunk összefagyott. Az utcában a gyerekek szinte egész nap kint szánkóztak az utcán, a dombokon.
A szánt húzó lovakon csengő volt, és amikor a házunk előtt elhaladtak, a csengő hangja összekeveredett a lovak patazajával.  Bent a meleg szobában, ropogott a tűz a kályhában,   nagyapám mindig vigyázott, hogy ki ne aludjon, és be kell látni, hogy nagy élvezettel csinálta.  „Csak meg ne fázzanak ezek a leányok” mondta mindig.  A sparhelt szélén, télen mindig ott volt egy - két alma, amitől finom illat terjengett a házban. A nagyanyám, finom menta teát főzött, amit nyáron a kertünkben szedett, és mézzel édesített.
Emlékszem a télen kiterített, megfagyott ruha illatára.  A   tornácra terített,  télen csontkeménnyé fagyott ruhát, mikor leszedte nagyanyám a szárítóról és behozta, mi gyerekek talpra állítottuk a nadrágot, harisnyát és nagyokat nevettünk

Emlékszem egy karácsonyra, hét-nyolc évesek lehettünk. Édesanyám vitt minket nagyanyámékhoz. Szenteste érkeztünk késő délután és már sötét volt. Akkoriban minden este elvették a villanyt, az sem számított, hogy karácsony volt. Akkor tiltott ünnepnek számított.  Amint mentünk fel a lépcsőn és megláttuk az ablakon keresztül a karácsonyfát, az égő gyertyákkal, maga volt a csoda. Bementünk a szobába, és ott volt!  Plafonig ért,  telis-tele volt gyönyörű, fényes, piros almával, aranydióval és keksszel. A fenyőágakon  fehér vatta volt, mintha bent is esett volna a hó. És az illat, ahogy a fenyő, az alma, sütemény és töltött káposzta illata összekeveredett a karácsony hangulatával, a gyertya fénye, ahogy táncolt a falon, a tűz ropogása, minden varázslatos volt, és megismételhetetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése